De fundamentele visie van het familiebedrijf

Elke begeleiding van een overgang tussen generaties start ik met een diepgaand 1 op 1 gesprek met de overlatende generaties (vaak ouders en/of grootouders). Hun visie die zij op de toekomst hebben heeft veel te maken met de strategie die ze destijds in het bedrijf hebben toegepast. Het is belangrijk dat het respect voor de fundamentele visie te allen tijde behouden blijft.

Daarna ga ik in gesprek met de overnemende generatie om ook bij hen naar hun visie en strategie te peilen. De kracht van een succesvolle overname zit hem in het connecteren van beide visies en het respect te behouden voor de overlatende familieleden. Dit is de schakelfunctie van Scrivendo.

De visie van de overlatende familieleden is uiteindelijk zelfs de basis van het stappenplan naar de toekomst. Want ook al heeft de overnemende generatie een nog scherpere visie, eens zij aan het roer staat zal dit wel spontaan tot uiting komen. Maar het respect voor de visie van de overlaters mag nooit verloren gaan.

Ondertussen zijn er al een aantal weken diepgaande gesprekken aan de gang met alle leden van de familie om te peilen naar hun visie op de toekomst van het bedrijf.

Het geheel van onroerende goederen is volledig opgesplitst volgens het opgeleverde rendement. In functie daarvan is uiteindelijk een stappenplan en begeleiding aangevat om de niet renderende eigendommen te verkopen en de middelmatig renderende eigendommen de nodige grote herstellingswerken te geven. Een volgende stap zal dan ook het herinvesteren zijn, door aankoop van nieuwe eigendommen.
Voor dit alles kan ik uiteraard een beroep doen op een breed en uitgebreid netwerk uit mijn jarenlange ervaring.

De belangrijkste opdracht voor mij als begeleider in dit proces is het behoud van respect voor elkaars visie. Daarvoor plan ik regelmatig gesprekken in met de bedrijfsleiders onderling. Elk overleg binnen het stappenplan wordt concreet begeleidt. Dat overleg is meestal met notaris, advocaat of bedrijfsjurist, fiscalist en vermogensbeheerder waardoor er wel vaker vakjargon gebruikt wordt. Het is mijn taak om dit zo duidelijk mogelijk te vertalen naar de familieleden.

Scrivendo, een schakel tussen generaties in familiebedrijven

Gun jezelf, als ondernemer, een verzekerde opvolging en een veilig verankerde toekomst. Gebruik de schakel tussen de vorige generatie, jezelf en je opvolgers. En start vandaag nog met de nodige voorbereidingen.
Neem gerust vrijblijvend contact met mij (Gudrun) via info@scrivendo.be of 0468 18 99 89. Ik help je graag bij vragen.

Scroll naar boven
Scroll naar top