Hoe beheer je een gebouw waarvan je zelf volle eigenaar bent?

Hoe beheer je een gebouw waarvan je volle eigenaar bent?

Als je een gebouw bezit waarin verschillende appartementen of woningen zijn, dan heb je misschien al eens te maken gehad met de vereniging van mede-eigenaars (VME) en de syndicus. Maar wat als je zelf de volle eigenaar bent van het hele gebouw? Heb je dan nog een VME of een syndicus nodig? En hoe zorg je ervoor dat je gebouw goed onderhouden wordt en dat je huurders tevreden zijn? In deze blog vertel ik je over mijn ervaring en mijn oplossing voor dit probleem.

Wat is een VME en een syndicus?

Een VME is een organisatie die de gemeenschappelijke belangen van de mede-eigenaars van een gebouw behartigt. Een VME bestaat uit een algemene vergadering, een raad van mede-eigendom en een syndicus. Een syndicus is een persoon of een bedrijf die de VME vertegenwoordigt en beheert. Een syndicus is verantwoordelijk voor het administratief, financieel en technisch beheer van het gebouw. Een syndicus is verplicht als het gebouw in volle eigendom is van verschillende eigenaars. Dat is het geval in de meeste situaties, bijvoorbeeld als je een appartement koopt in een gebouw met meerdere appartementen.

Wat als je zelf de volle eigenaar bent van het hele gebouw?

Maar wat als je zelf de volle eigenaar bent van het hele gebouw? Dat wil zeggen dat je alle appartementen of woningen in het gebouw bezit en dat je ze verhuurt aan huurders. Dan heb je geen VME of syndicus nodig, want je bent zelf de enige eigenaar. Dat lijkt misschien makkelijker, maar dat is het niet altijd. Want je moet dan zelf instaan voor het onderhoud en de herstellingen van het gebouw, zowel van de privé-delen als van de gemeenschappelijke delen. Denk bijvoorbeeld aan de lift, de elektriciteit, de brandveiligheid, de vuilnisophaling, enzovoort. Dat kan al snel veel tijd, geld en stress kosten. Zeker als je huurders je voortdurend opbellen met klachten of problemen. En als je niet goed op de hoogte bent van de wetgeving, de normen en de subsidies die van toepassing zijn op je gebouw, dan kun je ook nog eens in de problemen komen.

Wat is mijn oplossing?

Ik heb in mijn loopbaan al vaak te maken gehad met dit probleem. Ik heb veel klanten die volle eigenaar zijn van een gebouw en die niet weten hoe ze het moeten beheren. Daarom heb ik een oplossing bedacht die hen veel rust en gemak geeft. Mijn oplossing is om een poule van vaste aannemers te maken die gespecialiseerd zijn in verschillende aspecten van het gebouw. Ik ga met hen aan tafel zitten en ik bekijk op voorhand het gebouw met hen. Ik kies aannemers die betrouwbaar, professioneel en betaalbaar zijn. Wie kan er in die poule zitten? Dat kan een elektricien zijn, een chauffagist, een bouwcoördinator, een schrijnwerker, enzovoort. Wat zit er ook zeker in? Een specialist voor de lift en de brandveiligheid. En ook een energiedeskundige, want de wetgeving en de normen op dat vlak veranderen voortdurend.

Met die poule van aannemers spreek ik een periodiek beheer af van het gebouw. Dat wil zeggen dat we jaarlijks het gebouw helemaal controleren en kijken wat er moet gebeuren aan onderhoud en herstelling. Dat is één keer per jaar een beetje stress en voorbereiding, maar voor de rest van het jaar draait het gebouw vlot. En als er toch een dringend probleem is, zoals een lekkage of een schadegeval, dan weet ik onmiddellijk welke aannemer ik moet bellen, die dan snel het werk uitvoert.

Wat geeft dat voor de klant en de huurder(s)?

Voor de eigenaar geeft dat enorm veel rust, want hij is voor een groot stuk ontzorgd en wordt niet voortdurend opgebeld. Hij weet dat zijn gebouw in goede handen is en dat hij kan rekenen op een team van experts. Hij bespaart ook geld, want hij voorkomt grotere problemen door preventief onderhoud. En hij verhoogt ook de waarde van zijn gebouw, want hij houdt het up-to-date en energiezuinig.

Ook voor de huurder(s) geeft dat veel rust, want zij kunnen zich richt tot 1 enkele aanspreekpunt, Scrivendo en dat is heel belangrijk. Zij hoeven dan de eigenaar niet constant lastig te vallen als er iets is. Bovendien weten zij ook dat het gebouw goed onderhouden wordt en dat er snel gereageerd wordt als er iets mis is. Dat maakt het wonen in een appartementsgebouw veel comfortabeler en veiliger omdat het gebouw voldoet aan de normen en de wetgeving.

Heb je interesse?

Als je zelf volle eigenaar bent van een gebouw en je ziet door het bos de bomen niet meer met alle herstellingen of het onderhoud ervan, dan mag je mij gerust bellen.

www.scrivendo.be, info@scrivendo.be of tel. 0468/ 18 99 89

We hebben een gesprek samen en ik kijk hoe we het bij jou accuraat kunnen aanpakken. Dank je wel.

Scroll naar boven
Scroll naar top